Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Mitä leipää suosin?

tiistai 25. kesäkuuta 2013

Mitä leipää suosin?

Karppausvillitys ja hiilaripelko on tehnyt leivästä syntiä. Samalla kuitenkin puuroa vedetään kulhokaupalla kuin mitäkin superfoodia. Miksi leipä onkaan saanut niin vaarallisen leiman? Ainiin joo, siksi koska se on niin hyvää että sen mättämistä on vaikeaa lopettaa (ainakin täällä...). Itsekin leipää vältelleenä olen pikkuhiljaa taas alkanut syömään sitä päivittäin. Juju on siinä, että täytyy valita oikeat leivät päivittäiseen käyttöön, ja herkkuleivät sitten harvemmin nautittavaksi. 

Monet ovat kysyneet mitä leipää käytän ja tässä se tulee! Oululaisen Jälkiuunipala. Sisältää pelkkää ruista, ei vehnää eikä lisättyä gluteenia. Joistain leipomoista saa ihanaa leikattavaa ruisleipää, jonka aineksina on vain ruisjauho, vesi ja suola. Valitettavasti en asu lähelläkään sellaisia leipomoita, joten tämä on toistaiseksi ainoa ruisleipä jota pystyn päivittäin ostamaan. Suosittelen lämpimästi! Aluksi vei aikaa tottua jälkiuunimaiseen pureskeltavaan rakenteeseen, mutta nykyään sitä jo ihan kaipaa leivältä.




Haluaisin kuitenkin tutustuttaa teidät myös uuteen ihastukseeni! Juhannusruokaostoksilla mukaan tarttui Lidlin paistopisteestä Täysjyväleipä -nimeä kantava limppu. Täyttä varmuutta tämän leivän "puhtaudesta" mulla ei ole, sillä juhannuksen alla kaupassa päätin ottaa rennosti ja olla katsomatta ainuttakaan ainesosaluetteloa, minkä normaalisti teen aina kaupassa valitessani uutta tuotetta. Netistäkään en tästä leivästä tietoja löytänyt... Saa kommentoida mikäli joku on tsekannut sisällön! Rukiiselta leipä ainakin maistuu, ja rapeassa kuoressa on paljon siemeniä, nam!

















Laskin muuten huvikseen paljonko tällaisesta "keskivertovoileivästä" saa proteiinia. Puuron päälle kun on helppo mättää raejuustoa, rahkaa ja maapähkinävoita saadakseen proteiinipitoisen aamiaisen, mutta entä kun pitää pelata vain kinkulla ja juustolla? Ja ottaa huomioon että olisi kivaa maistaa myös se leipä, eikä sentin paksuista kinkkupinoa! Seuraavissa laskelmissa otin huomioon vain leivänpäällisistä saatavan proteiinin, sillä minulla ei ole tiedossa leivän ravintoarvoja.

Per 2 leipää:

4 siivua kinkkua (HK Ylikypsä saunapalvikinkku), 28g = proteiinia 5g

3 siivua juustoa (Polar), 15g = proteiinia 4,65g

Proteiinia yhteensä 9,65g eli n. 10g


Yllätyin siitä, että Polarissa oli enemmän proteiinia per 100g kuin kinkussa! Juustossa oli nimittäin protskua 31g/100g kun kinkussa taas 18g/100g! Jes! Kerrankin hyvä syy syödä juustovoileipiä!

Sanoisin että 10g proteiinia kahdesta leivästä on aika kohtalainen tulos. Peruskuluttajalle sopiva, mutta paljon liikkuvalle ja varsinkin lihaksia treenaavalle se jää aika alhaiseksi. Olisin odottanut enemmän ja toivonutkin! Tosin, tuplatessa siivujen määrät proteiinipitoisuus nousee jo 20 grammaan, mikä alkaa olemaan jo aika jees määrä yhtä ateriaa kohden! 


Ihanaa tiistain jatkoa!

Tunnisteet: ,

27 kommenttia:

25. kesäkuuta 2013 klo 14.53 , Blogger 306 Days in Sydney kirjoitti...

Oon vaihdossa eikä täältä saa kunnon leipää... ootan sitä hetkeä että pääsen puraisemaan sen palasen paahdetusta ruisleivästä kymmenen kuukauden tauon jälkeen.. Can't wait! Toi näyttää tosi hyvältä toi lidlin leipä!

 
25. kesäkuuta 2013 klo 15.55 , Blogger Annika kirjoitti...

Jälkiuunipalat on munkin lempparileipää! Kaipasin niitä niin paljon maailmanympärysreissulla, että piti pyytää kaveria tuomaan niitä jenkkeihin mutusteltavaksi :D Tykkään just siitä kun sitä pitää pureskella kunnolla, viime syksyn ulkomaanharjoittelun jälkeen leuat meni ihan maitohapoille kun aloin taas mussuttaa tuota leipää :D

 
25. kesäkuuta 2013 klo 16.12 , Blogger hana kirjoitti...

ravintoarvot taisivat löytyä kalorilaskurin sivuilta:
http://kalorilaskuri.fi/ravintosisalto . Siitä : )

 
25. kesäkuuta 2013 klo 16.22 , Blogger Mirkka kirjoitti...

Mulla on sama vika, että leipää tulee syötyä ihan liikaa jos sitä on kotona, joten jätän leivät väliin kokonaan :D Ruisleipä tosin on sellaista jota mäkään en ahmi kaksin käsin, joten pitää varmaan kokeilla erilaisia ruisleipiä, jos niistä löytäis hyvän arkikäyttöön! Herkullisen näköisiä sun leivät, nyt tekee mieli ruisleipää!

 
25. kesäkuuta 2013 klo 18.08 , Blogger JenniKaroliina kirjoitti...

Meillä on kans hetken aikaa ostettu melkein pelkästään tuota Oululaisen jälkiuunileipää. Toinen suosikki on Ullan Pakarin ruisreikäleipä "Ullan ruis". Tuoreena se on ihanan mehevää ja on tosiaan tehty 100 % täysjyvärukiista, vedestä ja suolasta.

 
25. kesäkuuta 2013 klo 18.42 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuo leipä on jotain niin parasta!!!:)
Ite laitan usein leivälle raejuustoa! En aina mitenkää proteiinien toivos vaan myös siksi ku se on niin hyvää leivällä! :P

 
25. kesäkuuta 2013 klo 20.52 , Blogger Jossu kirjoitti...

Omnom. Itse tykkään kanssa älyttömästi jälkiuunileivästä ja sitä ostinkin vinon pinon pakkaseen kun löysin vielä luomuna tarjouksesta!
Kiva huomata, että sinäkin olet höllännyt hieman ruokailujen suhteen ja jaat fiksuja ajatuksiasi siitä muille :) Itse tyhjäsin sydämeni tänään aamulla pitkään postaukseen, jossa pohdiskelin, koska ihmeessä perustreenipirkot alkoivat hifistelemään ruokailuissansa - mihin katosi lapsuuden rento, hyvän fiiliksen ruokailu?

 
25. kesäkuuta 2013 klo 21.46 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moikka!
tuota löytyy myös luomuversiona, eikä ole paljoa kalliimpaakaan. Leipään tulee aina ihan ihme himo! Luulen, että se on myös psyykkistä, koska olin pitkää karppi-linjalla.-Anna

 
25. kesäkuuta 2013 klo 22.30 , Blogger Ribe kirjoitti...

Moikka! Löysin sun blogin suosituksen kautta, kiitos sille anonyymille joka kommentoi blogissani. :) Kivaa luettavaa, ruisleivät on munkin lemppareita ;)

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.03 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Oh no... Voin kuvitella sun tuskasi! :D Koita kärvistellä... hyvää kannattaa odottaa ;) Ihanaa vaihtarielämää sulle sinne Sydneyyn!

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.04 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Haha! Voin vaan kuvitella ruisleipähimon astetta maailmanympärysmatkalla, huhhuh.. Musta tuntuu että viiden päivän reissu keskieurooppaan alkaa olemaan jo sietokyvyn rajoilla! :D

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.06 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Katos perskule! Hmm, onkohan tuo varmasti sama täysjyväleipä? :o Tosin, Lidlissä ei kyllä hirveämmin täysjyväleipiä ole, että... :D

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.07 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Voi, lucky you! Mulla leipäaddiktio oikeen tiivistyy siihen ruisleipään :D

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.08 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Empä oo törmännyt Ullan rukiiseen! Sitä myydään varmaan vähän isommissa kaupoissa?

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.09 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Kerran kokeilin kans proteiinipaniikissa laittaa ruisleivän päälle raejuustoa, mutta en kyllä lämmennyt hirveästi! :D Ehkä sitä vois maustaa jollain tavalla.... Oliiviöljyä, suolaa ja pippuria?

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.10 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Hih, niin sitä vaan oppii kaikenlaista kun tarpeeksi kauan pingottaa! :D Täytyypä käydä lukemassa sun postaus!

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.13 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Tuota! Mitä tuota?! :) Lidliä vai jälkiuunia? Olettaisin että jälkiuunia! Mun lähikaupassa ei kyllä sellaista tarjota, täytyy vissiin lähteä muille vesille metsästämään, kiitti vinkistä! Ja joo, voi kyllä olla hyvinkin mahdollista tuo mainitsemasi tapaus, niin se vaan tahtoo olla että sen minkä kieltää niin kroppa kyllä vaatii sen takaisin!

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.14 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Vau, kiva kuulla!! :) Kiitos, toivottavasti viihdyt ja jäät lukijaksi! ;)

 
25. kesäkuuta 2013 klo 23.38 , Anonymous sonjalu kirjoitti...

omg löysin vasta sun blogin ja tää on ihan täydellinen!! pakko ottaa varmaan kaikki ruokaohjeet talteen mitä täällä on! kiitos sulle mielettömästi tästä:) aloin seuraamaan!

 
26. kesäkuuta 2013 klo 1.00 , Blogger Laura kirjoitti...

Katsopas tätä leipää: http://www.uotilan.fi/index.php?section=4

Ainakin meidän lähikaupasta saa :) Ainesosaluettelo on kyllä mukavaa luettavaa, ja hyvältähän tuo maistuu (vaikka harmittavan vähän tuossa on pureskeltavaa) :D

 
26. kesäkuuta 2013 klo 2.51 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

mistä ostat sun maapähkinävoin?:) tai mistä sitä saa?:)

 
26. kesäkuuta 2013 klo 6.59 , Blogger hana kirjoitti...

En kyllä ole varma asiasta, pitää tsekata seuraavan kerran Lidlissä käytäessä, että onko leipä Landgut nimeltään ; D

 
26. kesäkuuta 2013 klo 10.04 , Blogger Ink kirjoitti...

Yhyy, tuska! Ihana, rakas, mehevä, messevä ja täydellinen ruisleipä meni multa just pannaan ärtyvän suolen oireyhtymän tähden. Olen surkeudesta puhki, mutta onneksi saan sentään katsella kuvia.

 
29. kesäkuuta 2013 klo 11.43 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ymmärtää kyllä että terveellisten elämäntapojen kannattajana pohdit tuollaista, mutta eiköhän tuo leipä ole aivan tarpeeksi terveellistä kamaa että sitä uskaltaa syödä vaikka ei sitä tarkkaa ainesosaluetteloa tällä kertaa saanutkaan tietää! :)

Sanoisin että sokereiden ja muiden selkeästi epäterveellisten ainesten välttely on varmasti hyväksi, mutta melkein maaninen sallittujen ja kiellettyjen raaka-aineiden tai ruoka-ainesten tuijottelu voi mennä hiukan liian pitkälle? Oli kieltämättä huojentavaa lueskella sun juhannuspostausta, kun uskalsit höllentää vähän :) Mahtoi olla itsellekin sellainen sopiva muistutus ettei kannata liian tiukasti rajoittaa ruokailujaan. Ruokavalio ja ruokailutottumusten tarkkailu ja varominen kun ei ole mikään ongelma ennen kun sitten on...

Noh, ei ollut tarkoitus kyllä kuulostaa syyllistävältä, halusin sanoa että tuo juhannuspostaus tuli kyllä oikeaan aikaan näin lukijanakin, kun oli jo välillä askarruttanut että onkohan tuo elämäntapa (mikä blogista välittyy, enhän mä enempää tiedä) jo liian tarkkaa ja elämää hallitsevaa.

Lisäjuttuna hei vielä, jos oot kiinnostunut nauttimaan puhtaita raaka-aineita, tutustu Mats-Eric Nilssonin teokseen Aitoa ruokaa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aitoa_ruokaa)

Etpä haluaisi tietää, mitä nuo sun leivänpäällis-kinkkuviipaleetkin saattavat sisältää, ihan puistattaa, ne on super-käsiteltyjä! Onneks ei oo leivän välttely itselle kovin vaikeaa kun en oo koskaan oppinut nauttimaan leipää. :D

 
5. heinäkuuta 2013 klo 12.57 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

no esim lidlistä löytyy maapähkinävoita, ihan aitoa kamaa jossa ei oo sokeria! Maksaa joku 3e, ei taida olla kyl luomua..

 
8. heinäkuuta 2013 klo 19.48 , Blogger JenniKaroliina kirjoitti...

Kyllä sitä saa ihan S-Marketeista esimerkiksi :)

 
10. heinäkuuta 2013 klo 21.47 , Blogger Juuli kirjoitti...

Oululaisen jälkiuuni on vaan nii parasta! Itekkin syön lähes pelkästään sitä.

http://saltsugarandstyle.blogspot.fi/

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu