Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Terveelliset herkut vs. epäterveelliset herkut

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Terveelliset herkut vs. epäterveelliset herkut

Voiko terveellinen herkku oikeasti korvata epäterveellisen, oikean herkun?

Olen saanut paljon kommentteja ja kysymyksiä liittyen ruokieni terveellisyyteen ja moni on kyseenalaistanut sitä voiko näillä muka oikeasti korvata "oikeat" herkut. Siis että herkkupäivänä tai sokerihampaan kolottaessa vetäisi palan protskupiirakkaa ja herkkuhimo olisi täysin tyydytetty.

Ihmisiä on kovin erilaisia. Olemme tottuneet erilaisiin makuihin ja ruokavaliomme eroavat toisistaan. Jotkut ovat tottuneet syömään hyvinkin paljon makeaa ja rasvaista joka päivä, jolloin esim. porkkana voi kaiken muun ruuan keskellä maistua tosi tylsältä ja mauttomalta. Jollekin (täällä ollaan!) porkkana taas maistuu makealta ja ihanan raikkaalta johtuen siitä, että koko ruokavalio pyörii luonnon makujen ympärillä. Silloin taas esimerkiksi hampurilaisen haju saattaa olla kuvottavan tunkkainen ja keinotekoinen. Moni kommentoija pitää itsestäänselvänä sitä, että jokainen ihminen nauttii rasvaisesta ja sokerisesta mausta. "Rasva nyt vaan on rasvaa ja sokeri sokeria, eikä niitä millään voi korvata."Onneksi kyseessä on kuitenkin se, mihin olemme tottuneet, eikä se, minkälaiseksi olemme syntyneet. Tottumuksia voi aina muuttaa, mikäli niin haluaa. Jos herkut haluaa nauttia herkkuina, mutta muuten elää terveellisesti, se on myös täysin ok! En halua tekstilläni missään nimessä kritisoida minkäänlaisia elämäntyylejä.

En väitä ettenkö nauttisi epäterveellisistä herkuista. Hyvältähän ne maistuvat, ja syön niitä hyvällä omatunnolla silloin tällöin kun siltä tuntuu. Ne on oikein mukavaa vaihtelua kaiken terveellisen keskellä. En kuitenkaan osaa nauttia niistä samalla tavalla kuin terveellisistä herkuista, sillä ainoa asia jota silloin oikeastaan tyydytän, on makunystyräni. Se ei ole minulle tarpeeksi. Makunystyröiden lisäksi haluan tyydyttää myös ravintoa tarvitsevan kehoni, vitamiineja ja rasvoja tarvitsevat aivoni ja hyvää oloa tarvitsevan mieleni. Terveellisten herkkujen syönti on kuin sata kärpästä samalla iskulla. Se on asia, josta oikeasti nautin ja joka tuottaa minulle tyytyväisyyttä, hyvää oloa ja onnellisuutta.Itse rakastan "terveellistä" makua. Rakastan sitä siksi, koska tiedän sen olevan hyväksi itselleni ja keholleni. Siksi se myös maistuu hyvältä. Haluan erottaa kielelläni kaurahiutaleiden, kanelin ja banaanin maun, en rasvan ja vehnäjauhojen makua. Sellainen minä vain olen. Tiedän että kehoni kiittää minua ja jaksaa taas painaa kanssani vaikkapa kuntosalilla tai muuten fyysisesti raskaissa tilanteissa. Tiedän että keho pitää minusta huolen, jos vaikka sairastun vakavasti, sillä minäkin olen pitänyt siitä huolen. Se on niin ihmeellistä tajuta, että oman kehon kanssa pääsee täydellisen sujuvaan yhteistyöhön antamalla sille mitä se tarvitsee; hyvää ravintoa, liikuntaa ja lepoa.

Mutta sitten tulee se piru. Makunystyrät! Me ihmiset kun olemme niin makeaan päin. Suu saattaa himoita kaikkea epäterveellistä, mistä kroppa ei kyllä kiitä. Tässä piilee syy, miksi teen mitä teen ja miksi olen kuka olen. Minä olen se pirun taltuttaja. Minä keksin, tai ainakin yritän keksiä, ratkaisuja, joista sekä makunystyrät että keho ovat kiitolliset.

En väitä, että kerran viikossa syöty herkku pilaa terveytesi. Ei. Nyt puhutaan kovemman luokan sokerihiiristä, jotka haluaa jotain hyvää joka päivä (täällä ollaan taas!).

Joissain resepteissäni olen onnistunut jopa niin hyvin, että tyypit jotka eivät muuten syö kovin terveellisesti sanovat pitävänsä niistä kovasti. Siitä olen erityisen imarreltu! Kuitenkin luulen että todellisena aarreaittana blogiani pitävät muutenkin terveellisesti elävät ihmiset. Minun kunnianhimoinen tavoite olisikin saada kaikki ihmiset mukaan terveellisten ja maukkauden makujen pariin. Se olisi ihan huikea vallankumous tässä yhteiskunnassa. (en tarkoita pelkästään Suomea, vaan kaikkien länsimaiden elintarviketeollisuuden luonnetta tänä päivänä) Takaisin niiden makujen pariin, joita meidät luotiinkin syömään, eikö?
Terveelliset ruuat saavat ainakin minussa aikaan virkeän ja energisen olon, vaikka tulisikin vedettyä överit. Samaa vaikutusta ei ole oikealla herkkuöverillä, silloin lähinnä tekee vaan mieli maata ja pidellä vatsaansa.

Ihmisiä on tietenkin erilaisia, mutta minulle terveellisyys on ruuassa tärkein kriteeri. Olen oppinut sen kokemuksen kautta. Liian monta pahoinvointia ja liian monta tukalaa olotilaa ovat kantapään kautta opettaneet sen minulle. Uskon että olemme mitä syömme. Fyysinen olotila, joka sinussa tällä hetkellä vallitsee, on suoraa seurausta siitä, millä olet itseäsi ruokkinut. 


Ihanaa sadepäivää (ainakin täällä) kaikille!


Postauksessa esiintyneiden "oikeiden" herkkujen kalorimäärät ovat suuntaa-antavia. Terveellisten versioiden reseptit löydät seuraavista linkeistä:

Pannukakku
Omenapiirakka
Juustokakku

27 kommenttia:

31. heinäkuuta 2013 klo 16.43 , Blogger Viivi kirjoitti...

Tota juustokakkua vielä kokeilen! :-)

 
31. heinäkuuta 2013 klo 16.48 , Blogger Tiinuska kirjoitti...

Aamen! Todennäköisesti yksi parhaista blogipostauksista, mitä olen lukenut. Tähän ei oikeastaan ole yhtään mitään lisättävää. Itse olen välillä hakoteillä ruuan suhteen ja tuolloin olo on kuten kuvasi: tukala ja tunkkainen. Makunystyröiden lisäksi sitä "rasvaista ja sokerista" ruokaa vaatii joskus myös mieli. Useinhan ylensyönnillä pyritään tukahduttamaan pahaa mieltä, henkistä tyhjyyttä tai ahdistusta. Ei siis herkutella vain sen hyvän maun vuoksi, vaan yritetään taltuttaa henkinen paha olo. Blogeista sun muusta voi toki saada roimasti motivaatiota syödä terveellisemmin, mutta se syvin palo ja halu muutokseen on lähdettävä omasta itsestä. Itse en usko muutokseen yhdessä yössä, vaan parempaa kohti kuljetaan askel kerrallaan, välillä harhapoluille hairahtaen. Kiitos vielä tosi hyvästä postauksesta :)

 
31. heinäkuuta 2013 klo 17.06 , Blogger Adelheid kirjoitti...

Hyvä postaus ja niin samaa mieltä. Toki tulee välillä herkuteltua normi herkuillakin mutta ei liian usein. Uskon että kehostaan huolehtiminen on paras sijoitus omaan tulevaisuuteen! Jos on rasvaisen tai sokerisen ruuan koukussa niin ihmisen on usein vaikea ajatella että joku voisi oikeasti nauttia jostakin salaatista tai maustamattomasta jogurtista. Kuuluin ennen itsekin sellaiseen ihmisryhmään. Nyt kun makutottumukset ovat muuttuneet niin sitä on oppinut nauttimaan niin erilaisista herkuista. Kiitos kivasta blogista. =)

 
31. heinäkuuta 2013 klo 17.08 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tää on kysytty varmaan miljoona kertaa, mutta millä voi korvata protskujauheen vai voiko?
Blogis on tosi hyvä! (;

 
31. heinäkuuta 2013 klo 17.20 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Osaisitko kehittää terveellisen version oreo kekseistä? Tai ainakin domino kekseistä? :) kiitos paljon

 
31. heinäkuuta 2013 klo 17.25 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

oon kuullu että mantelijauhe toimii korvaajana! :)

 
31. heinäkuuta 2013 klo 18.00 , Blogger Hanna T kirjoitti...

aivan ihanaa että kehittelet ja jaat näitä reseptejä täällä blogissas! kokeiltiin äitin kanssa yks päivä tota juustokakun ohjetta ja oli kyllä hyvää! seuraavaks ajateltiin kokeilla noita pannareita, koska ne nyt sattuu olemaan tän talouden yks suurimpia herkkuja :D

 
31. heinäkuuta 2013 klo 18.09 , Blogger may-aa kirjoitti...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
31. heinäkuuta 2013 klo 18.19 , Blogger may-aa kirjoitti...

Epäterveellisen ruuan huonopuoli on juuri köyhä ravintosisältö. Liikun paljon mm. juoksen maratoneja, joten kroppani huuta ravintoaineita. Epäterveellinen ruoka ei täytä minua kokonaisvaltaisesti, joten karkkipussin jälkeen olisin edelleen nälkäinen ja tietenkin kiukkuinen. :)

Makea on yksi osa makuaistiamme, joten miksi siitä pitäisi luopua. Varsinkin kun leipominen on niin kivaa. Itse en suosi kumminkaan keinotekoisia makuaineita, sillä ne ovat ihan samanlaista shaipaaa kun pitkälle prosessoitu valkoinen sokeri. Luonnosta löytyy paljon erillaisia makeita kasveja ja hedelmiä, joita voi käyttää makeuttajana.

Itse en suosi kaloreiden laskemista vaan syön mahdollisimman vähän prosessoitua ja käsiteltyä ruokaa niin paljon kuin napa vetää. Elimistö osaa hoitaa itse loput ilman paino-ongelmia. :)

 
31. heinäkuuta 2013 klo 18.22 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ei voi kyllä muuta sanoa kun että oon niiin samaa mieltä! Näitä asioita oon monesti monesti miettinyt ja ihanaa kun joku toinenkin pukee ne sanoiksi. :) Oot kyllä huippu ja tää blogi resepteineen myös! Kiitos!:)

 
31. heinäkuuta 2013 klo 19.54 , Anonymous Nina kirjoitti...

Moi!
Olen jo pitkään kuolaillut näitä terveellisiä reseptejäsi mutta en ole vielä päässyt varsinaisesti mitään kokeilemaan koska ohjeissa joita himoitsen niin on banaani yhtenä ainesosana. Kysyisinkin että voiko banaanin ylipäätään jättää ohjeesta pois tai onko jotain korvaavaa tuotetta mitä suosittelisit sen tilalle vai onko banaanin jättäminen pois reseptikohtaista? Itse olen banaanille niin pahasti allerginen etten voi syödä missään muodossa ja siksi harmittaa kun terveellisissä herkuissa kauheasti kallistutaan banaanin puoleen aina :(

 
31. heinäkuuta 2013 klo 20.40 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://thefitnessrecipes.com/?p=977

kantsii muutenkin tsekkaa toi sivusto, oikea terveellisten herkkureseptien arre-aitta

 
31. heinäkuuta 2013 klo 20.59 , Blogger marru kirjoitti...

"Fyysinen olotila, joka sinussa tällä hetkellä vallitsee, on suoraa seurausta siitä, millä olet itseäsi ruokkinut."

Tämä lauseesi on kyllä hyvä muistutus niin mulle kuin varmasti monelle muullekin! Hyvä postaus :).

 
31. heinäkuuta 2013 klo 21.46 , Blogger johku kirjoitti...

oon ite ainaki välillä käyttäny makeuttamatonta omenasosetta banaanin sijaan, se ei oo ihan yhtä makeeta ku banaani mut ajaa asiansa hyvin :) monien kauppojen hillohyllystä saa makeutamatonta 100% omenasosetta, esim tätä http://kauppa.ruohonjuuri.fi/productresources/pic1_big/BIONA-5032722302051.jpg

 
31. heinäkuuta 2013 klo 22.15 , Blogger Johki kirjoitti...

Banaani tuo ilmeisesti makeutta (ja kosteutustakin) ja itse laitoin ainakin omenapiirakkaan sekaan kakkosversioon sekä hieman tuota johkun mainitsemaa omenasosetta SEKÄ rusinoita, joista sitä makeutta. Koko soossin laitoin itse asiassa tehosekoittimeen eli kokonaisia rusinoita en sentään joukkoon laittanut vaan menivät sekoittimessa muussiksi. Rusinat sopi hyvin tuolleen omenapiirakan pohjaan kun muuten ne eivät ruoassa omaan suuhun sovi, esim. maksalaatikossa ja pullassa kokonaiset rusinat on yök. Taateli vois olla toinen, mutta jos sitäkin inhoaa niin sitten ei...

 
31. heinäkuuta 2013 klo 22.20 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin syödä kunnolla ja terveellisesti, liikkua paljon ja saada kropastani juuri semmoisen mitä halua. Se ei kuitenkaan onnistu, koska asun kotona ja meillä on iso perhe eikä jokaiselle voi ostaa juuri sitä mitä haluaa. Myös äitini sanoo, että olen normaali kokoinen ja niin kai olenkin, mutta en viihdy kropassani yhtään. Lisäksi äitini on oikea herkkuhiiri ja meillä on melkein joka päivä jotain herkkua ja ruuatkin juustoisia. En tiedä miksi kirjoitin tämän tuli vain olo, että ehkä täältä saa jotain tukea. Osaisitko suositella mitään hyviä ryhmäliikunta tunteja puolen vuoden treenikiellossa ja polvivammaselle ihmiselle, joka haluisia päästä taas treenin makuun, mistä olisi helppo aloittaa? :)

 
31. heinäkuuta 2013 klo 23.16 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Nyt on pakko vastata tähän koska ymmärrän niin hyvin! Itsekin asun vielä kotona ja oon perheen nuorin, usein tuntuu että muut perheessä ei juurikaan välitä ruoan terveellisyydestä, ainakaan siinä määrin kuin mä. Ja tuntuu viel et jos siit mainitsee muille usein nii ne alkaa pitää sitä jonai pakkomielteenä, mitä se ei kyllä ole, vaan ihan osa terveellistä elämäntapaa. Toisinaan meinaa kyllä pää hajota siihen et koko ajan on epäterveellisiä "herkkuja" siellä kaapissa, valmiina ja käden ulottuvilla...

 
31. heinäkuuta 2013 klo 23.29 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyvä postaus, fiilaan sun ajatuksia !:) Mulla kuitenkin on hyvin nuuka herkkuhammas, rasvaa tai suolaakaan en juuri himoitse (kuitenkin makeisia ja leivonnaisia enemmän). Siis sen kerran kun syön hyvää, haluan syödä sitä alkuperäistä, jotenkin näistä korvikkeista on jäänyt vaan vähän valju olo. Tuntuu että kaloreita meni ns. "hukkaan" kun nautintokaan ei ollut niin suuremmoinen kuin vaikka sitten siinä kakussa pienemmällä palalla. Ei loukkauksena sinua kohtaan, puhun yleisesti kaikista kokeilemistani vaihtoehtoresepteistä.

 
31. heinäkuuta 2013 klo 23.36 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tähän postauksen ei kyllä oo paljoa lisättävää! Taisin olla samaa mieltä kaikesta :D
Sitä oon monesti ihmetelly, et minkä takia vaaditaan jotain ihmeellisiä perusteluja sille, jos haluaa valita hiukan terveellisemmän vaihtoehdon. Sanotaan et jokaisen pitäis saada syödä niinku syö, mut mun mielestä sen pitäis pätee myös niihin jotka sattuu pitämään hiukan terveellisemmästä ruoasta. On outoa, millasena henkilökohtasena loukkauksena jotku voi ottaa vaikka sen, jos joku ei osta leffaan karkkia kun muut ostaa :o

 
31. heinäkuuta 2013 klo 23.59 , Anonymous Saana kirjoitti...

WORD! Tää postaus vois olla suoraan mun käsialaa. :-) Oot loistobloggari, keep it up!

 
1. elokuuta 2013 klo 7.44 , Anonymous Henna kirjoitti...

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa, tämä sun blogi on mun pelastus! Mä oon nyt joulusta lähtien laihduttanut/muutosprosessoinut mun elämäntapoja terveellisemmäks ja nyt 12 tiputetun kilon ja ainaisten kananmunanvalkuaisten, broilerifileiden ja miniluumutomaattien mussuttaminen alkaa pursuta ulos korvista! Täällä ei oo näitä reseptejä vielä liikaa, että hukkuisin runsaudenpulaan ja vaipuisin masennukseen. :D Onneks löysin tänne ajoissa. Nää vaikuttaa ihan täydellisiltä nää sun reseptit. En malta odottaa, että pääsen töistä kotiin ja kokeilemaan jotain näistä herkuista!

 
1. elokuuta 2013 klo 7.57 , Blogger Sadelaulu kirjoitti...

Ylläolevat anonyymit, olisiko teidän mahdollista joku kerta kokata perheellenne ateria, sellaista ruokaa jota itse haluaisitte enemmän syödä? :) Itse olen jo aikuinen ja asun omillani ja äitini kanssa on joskus ollut puhetta ruokatottumuksista. Hänen mielestään raskaan työpäivän jälkeen on helpompi tehdä niitä vanhoja tuttuja ruokia kuin alkaa kokeilemaan uutta, ja uskon, että monella työssäkäyvällä vanhemmalla voi olla samanlaisia ajatuksia.

 
1. elokuuta 2013 klo 12.03 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sun blogissa on mennyt niin monta asiaa nappiin! Harvoin sitä alkaa heti hymyillä, kun törmää johkin uuteen bloggaajaan. Blogi on raikas, pirteä ja sisältää paljon tietoa! Keep going!

 
1. elokuuta 2013 klo 16.19 , Blogger Anni kirjoitti...

Oon niin samaa mieltä. Se, että esim just tällä hetkellä mulla ei oo hyvä olla on suoraa seurausta siihe mitä oon viime päivinä syöny. Mut onneks tiedän .yös ettei tää oo pysyvää, kunha jättäs ne sokeriset ja vehnäjauhoset jutut muille :)

 
3. elokuuta 2013 klo 17.44 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Resepteistäsi olen kokeillut omenapiirakkaa, josta tuli oikein maukasta, ja Ben&Jerry-jäätelöä, joka valitettavasti oli aivan kamalaa. Raejuuston suola (ostin aivan tavallista raejuustoa, jossa mahdollisimman vähän suolaa) puski "jäätelön" läpi niin vahvasti ja maku oli muutenkin aika äklö, että benkkujenkku lensi biojätteeseen.

Terveelliseen syömiseen liittyen linkitän vielä ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksen hänen blogistaan. Hänellä on paljon hyviä näkökohtia kirjoituksessaan.
http://patrikborg.blogspot.fi/2012/01/liian-hyva-syominen.html

 
6. elokuuta 2013 klo 21.05 , Blogger sänna- kirjoitti...

Aivan huikeita reseptejä jaksat kyllä kehittää! Pohdin tässä että viitsisitkö joskus ideoida terveellisemmän version porkkanapiirakasta? =) Se on ehdotonta lemppariani ja uskoisin että siitä saisi melko helpolla terveellisempää...

 
6. elokuuta 2013 klo 21.43 , Blogger Kaisa Minni kirjoitti...

Kiitos kehuista! Kyseinen herkku on munkin yks feivörittejä ja varmasti tulen siihenkin kehittelemään reseptiä! Olethan nähnyt jo julkaisseeni porkkanamukikakun ohjeen? Löydät sen täältä: http://thegoodmorning.blogspot.fi/2013/04/helppo-porkkanakakku-mikrossa.html

Kivaa loppuviikkoa!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu