Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

The Good Morning

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Terveelliset herkut vs. epäterveelliset herkut

Voiko terveellinen herkku oikeasti korvata epäterveellisen, oikean herkun?

Olen saanut paljon kommentteja ja kysymyksiä liittyen ruokieni terveellisyyteen ja moni on kyseenalaistanut sitä voiko näillä muka oikeasti korvata "oikeat" herkut. Siis että herkkupäivänä tai sokerihampaan kolottaessa vetäisi palan protskupiirakkaa ja herkkuhimo olisi täysin tyydytetty.

Ihmisiä on kovin erilaisia. Olemme tottuneet erilaisiin makuihin ja ruokavaliomme eroavat toisistaan. Jotkut ovat tottuneet syömään hyvinkin paljon makeaa ja rasvaista joka päivä, jolloin esim. porkkana voi kaiken muun ruuan keskellä maistua tosi tylsältä ja mauttomalta. Jollekin (täällä ollaan!) porkkana taas maistuu makealta ja ihanan raikkaalta johtuen siitä, että koko ruokavalio pyörii luonnon makujen ympärillä. Silloin taas esimerkiksi hampurilaisen haju saattaa olla kuvottavan tunkkainen ja keinotekoinen. Moni kommentoija pitää itsestäänselvänä sitä, että jokainen ihminen nauttii rasvaisesta ja sokerisesta mausta. "Rasva nyt vaan on rasvaa ja sokeri sokeria, eikä niitä millään voi korvata."Onneksi kyseessä on kuitenkin se, mihin olemme tottuneet, eikä se, minkälaiseksi olemme syntyneet. Tottumuksia voi aina muuttaa, mikäli niin haluaa. Jos herkut haluaa nauttia herkkuina, mutta muuten elää terveellisesti, se on myös täysin ok! En halua tekstilläni missään nimessä kritisoida minkäänlaisia elämäntyylejä.

En väitä ettenkö nauttisi epäterveellisistä herkuista. Hyvältähän ne maistuvat, ja syön niitä hyvällä omatunnolla silloin tällöin kun siltä tuntuu. Ne on oikein mukavaa vaihtelua kaiken terveellisen keskellä. En kuitenkaan osaa nauttia niistä samalla tavalla kuin terveellisistä herkuista, sillä ainoa asia jota silloin oikeastaan tyydytän, on makunystyräni. Se ei ole minulle tarpeeksi. Makunystyröiden lisäksi haluan tyydyttää myös ravintoa tarvitsevan kehoni, vitamiineja ja rasvoja tarvitsevat aivoni ja hyvää oloa tarvitsevan mieleni. Terveellisten herkkujen syönti on kuin sata kärpästä samalla iskulla. Se on asia, josta oikeasti nautin ja joka tuottaa minulle tyytyväisyyttä, hyvää oloa ja onnellisuutta.Itse rakastan "terveellistä" makua. Rakastan sitä siksi, koska tiedän sen olevan hyväksi itselleni ja keholleni. Siksi se myös maistuu hyvältä. Haluan erottaa kielelläni kaurahiutaleiden, kanelin ja banaanin maun, en rasvan ja vehnäjauhojen makua. Sellainen minä vain olen. Tiedän että kehoni kiittää minua ja jaksaa taas painaa kanssani vaikkapa kuntosalilla tai muuten fyysisesti raskaissa tilanteissa. Tiedän että keho pitää minusta huolen, jos vaikka sairastun vakavasti, sillä minäkin olen pitänyt siitä huolen. Se on niin ihmeellistä tajuta, että oman kehon kanssa pääsee täydellisen sujuvaan yhteistyöhön antamalla sille mitä se tarvitsee; hyvää ravintoa, liikuntaa ja lepoa.

Mutta sitten tulee se piru. Makunystyrät! Me ihmiset kun olemme niin makeaan päin. Suu saattaa himoita kaikkea epäterveellistä, mistä kroppa ei kyllä kiitä. Tässä piilee syy, miksi teen mitä teen ja miksi olen kuka olen. Minä olen se pirun taltuttaja. Minä keksin, tai ainakin yritän keksiä, ratkaisuja, joista sekä makunystyrät että keho ovat kiitolliset.

En väitä, että kerran viikossa syöty herkku pilaa terveytesi. Ei. Nyt puhutaan kovemman luokan sokerihiiristä, jotka haluaa jotain hyvää joka päivä (täällä ollaan taas!).

Joissain resepteissäni olen onnistunut jopa niin hyvin, että tyypit jotka eivät muuten syö kovin terveellisesti sanovat pitävänsä niistä kovasti. Siitä olen erityisen imarreltu! Kuitenkin luulen että todellisena aarreaittana blogiani pitävät muutenkin terveellisesti elävät ihmiset. Minun kunnianhimoinen tavoite olisikin saada kaikki ihmiset mukaan terveellisten ja maukkauden makujen pariin. Se olisi ihan huikea vallankumous tässä yhteiskunnassa. (en tarkoita pelkästään Suomea, vaan kaikkien länsimaiden elintarviketeollisuuden luonnetta tänä päivänä) Takaisin niiden makujen pariin, joita meidät luotiinkin syömään, eikö?
Terveelliset ruuat saavat ainakin minussa aikaan virkeän ja energisen olon, vaikka tulisikin vedettyä överit. Samaa vaikutusta ei ole oikealla herkkuöverillä, silloin lähinnä tekee vaan mieli maata ja pidellä vatsaansa.

Ihmisiä on tietenkin erilaisia, mutta minulle terveellisyys on ruuassa tärkein kriteeri. Olen oppinut sen kokemuksen kautta. Liian monta pahoinvointia ja liian monta tukalaa olotilaa ovat kantapään kautta opettaneet sen minulle. Uskon että olemme mitä syömme. Fyysinen olotila, joka sinussa tällä hetkellä vallitsee, on suoraa seurausta siitä, millä olet itseäsi ruokkinut. 


Ihanaa sadepäivää (ainakin täällä) kaikille!


Postauksessa esiintyneiden "oikeiden" herkkujen kalorimäärät ovat suuntaa-antavia. Terveellisten versioiden reseptit löydät seuraavista linkeistä:

Pannukakku
Omenapiirakka
Juustokakku

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kotitreffisöpöilyä, kevyt päivällinen ja lemppariviini
Huomaatte varmaan kuvien laadussa pienehkön eron verrattuna edellisiin postauksiin, joiden kuvat otan elämäni tärkeimmällä esineellä, iPhonella. Kyllä, olen vakavasti otettava ruokabloggaaja ja otan ruokien kuvat iPhonella. Söhrin kädet taikinassa kosketusnäyttöä ja tiputan vahingossa raejuustoa puhelimen päälle, joka on keittiön pöydällä aina kun kokkaan. Aina. Rakastan sitä kapistusta.

Kuvissa on siis parempi laatu koska personal kameramieheni on paikalla. Kamera, jonka aion pölliä heti kun armaani ostaa uuden, tulisi myös olemaan kokkausapurini ja kärsimään samasta kohtalosta kun puhelimeni, joka muuten haisee tällä hetkellä aivan banaanilta.
Kävimme poikaystävän kanssa reilu vuosi sitten todella ahkerasti ulkona syömässä. Säästimme pieniä hilujamme, keräsimme Flow-festareilla arvokkaan pantin pulloja ja aina kun oli vähänkin ylimääräistä rahaa, käytimme sen ravintolassa syöden, viiniä juoden.

Sitten kiinnostuin itse ruuanlaitosta ja terveydestä, mikä kyseenalaisti ravintolaharrastuksemme ja saattoi meidät uuden ajanvietteen pariin: treffit omassa ravintolassa aka ruuanlaittoa yhdessä jomman kumman luona! Sitä viiniä unohtamatta!

Tykkään tästä uudesta laatuaikailusta ihan mielettömästi! Se ei pelkästään ole kevyempää kukkarolle ja linjoille, vaan myös mielikuvituksen ja luovuuden käyttämistä, rentoutumista, yhdessäoloa, ja mikä parasta: lopputuloksesta voi olla aina varma - taivaallista. Samaa ei voi odottaa joka ravintolassa...

Yhdessä syömisessä on jotain jännää taikaa. On ihanaa, kun on löytänyt kulinaristisia arvoja omaavan rakkaan, joka ei pane pahakseen ruuan terveellisyyttäkään. Hyvä ruoka on nautinto, joka tuplaantuu kun sen nauttii hyvässä seurassa.


Jos ruokaa haluaa laittaa yhdessä, kannattaa ensin miettiä yhteinen linja molempien mieltymyksille. Mitään sellaista ruoka-ainetta, mistä toinen ei tykkää, ei kannata käyttää. Kun kaikki ruuassa maistuu molemmille, sitä on mukavampi nauttia yhdessä. Kun yhteiset maut (ehkä jopa ruokaintohimot) löytyvät, niitä seurailemalla tulee varmasti hyvää.

Kotitreffit alkavat jo itseasiassa siitä hetkestä kun lähdetään yhdessä kauppaan. Maksuasiat voi hoitaa opiskelijatyyliin puoliksi, tai sitten toinen maksaa viinin ja toinen ruuat.

Me muuten kuunneltiin eilen ruuanlaiton ja syömisen lomassa tätä, toimii mielestäni hyvin taustamusana. Aiheesta on tulossa myös uutta kokkausvideota! Ensimmäisen videoni voit katsoa täältä.


Ihanaa alkanutta viikkoa!


PS. Hyvä illallinen ei katso viikonpäivää

Tunnisteet: ,

lauantai 27. heinäkuuta 2013

Maailman paras aamiaislettu

Kuten Facebookissa aamulla lupailin, tässä tulee ohje protskulettuihin!

Tämän reseptin keksimisen jälkeen en ole muuta aamiaiseksi syönytkään! Kasa lettuja pöytään, tuoreita marjoja omalta pihalta, maapähkinävoita, proteiinijauheella maustettua maitorahkaa ja kahvi. Siitä on meidän kesäaamut tehty. En voisi enää kuvitellakaan aamuni alkavan leivällä tai puurolla. Siis ex-puuroaddikti? Kyllä! Parasta näissä letuissa verrattuna vaikkapa pannukakkuihin on se, että ne on ohuita ja niitä voi syödä monta. Ne on myös ihanteellisia erilaisille täytteille ja lisukkeille. Ihan ehdoton lempparini tällä hetkellä! Tosi kätevä aamupala, jos ruokittavia suita on monia. Voihan näitä toki itsellekin kasan paistaa ;)
Aamiaisletut

kahdelle nälkäiselle


1 banaani
2 kauhallista heraproteiinijauhetta (itse käytän vaniljan makuista)
2 dl kaurahiutaleita
1 dl maitoa
1 dl raejuustoa
2 kananmunaa
1/2 tl suolaa

Kaikki ainekset blenderissä sekaisin ja öljytyllä pannulla ohuita lättyjä paistamaan! Anna paistua tarpeeksi kauan ennen kun käännät, muuten lettu hajoaa. Paista suhteellisen kovalla teholla, jotta letun pohja ruskistuu ja rapsakoituu kunnolla, näin kääntäminen on helpompaa. 
Ihania kesäaamuja,


toivottaen Kaisa

Tunnisteet: , ,

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Maapähkinä-mansikka-juustokakku näkkäripohjallaOlen saanut hirveästi toiveita juustokakun reseptiin ja täältähän pesee! Yhdessä palasessa kakkua on 120 kaloria ja 8g proteiinia! Superterveellinen, mutta pehmeä ja torttumainen juustokakku maistuu varmasti jokaiselle. Rapeaa pohjaa unohtamatta ;)

Täytyy kertoa, että yritin ensin monta kertaa tehdä ns. jenkkityylillä uunissa paistettavaa juustokakkua, mutta joka kerta kakun paras osa, pohja, muuttui kamalan makuiseksi. Pohjan taikina oli kuitenkin joka kerta ennen uuniin laittoa aivan taivaallista keksimömmöä.

Tulin sitten lopulta epäonnistumisten kautta siihen ratkaisuun, että kakusta on tehtävä liivatekakku ilman uunia (lue: minua kuvottaa hyytelömäisen jäykät liivatejuustokakut joita voisi leikellä saksilla palasiksi, yäk!).

Tästä juustokakusta liivatemaisuus on kuitenkin kaukana. Sain täytteen koostumuksesta niin pehmeän, että kutsuisin tätä ennemminkin juustotortuksi. Palat eivät lohkea kakusta leikatessa, vaan muljuvat hauskasti kuin hieman liian raa'assa kakussa.

Varsinainen ongelma ei kuitenkaan ollut se täyte, vaan pohja. Anteeks vaan mutta kuinka saada juustokakkuun täydellinen keksimurupohja käyttämättä keksejä? Ja olen varma etten ole ainoa, jonka mielestä pohja on juustokakun herkullisin osa.

Satuin kuulemaan eräissä juhlissa viereisen pöydän rouvan puheita. En kuullut mistä aiheesta he puhuivat, mutta sain pyydystettyä lauseen "... ja kun vieraat oli tulossa eikä minulla ollut keksejä niin tein juustokakkuun pohjan näkkileivistä!" ja sitten koko pöytä remahti nauruun. Minulla sen sijaan syttyi lamppu ja jäin tuijottamaan eteeni tyrmistyneenä: miksi en ole tuota aikaisemmin tajunnut?!

Olisi kai pitänyt mennä kiittämään kyseistä rouvaa ja ostaa tämä idea häneltä. No, olin kai liian järkyttynyt tästä neronleimauksesta, että päätin olla hiljaa ja varastaa sen.

Kamu vinkkasi että Ryvita -näkkärit on parhaita. Omia lemppareitani ovat Leksands jälkiuuninäkkärit, mutta Ryvitat sopivat kyllä ehdottomasti paremmin tähän! Suosittelen teidänkin käyttävän niitä, mikäli vain mahdollista.

Pohjaan iskin näkkäreiden kaveriksi mitäpä muuta kuin maapähkinävoita! Kookosöljy olisi toiminut varmasti myös, mutta itse en voi jostain syystä sietää kookoksen makua. Sen takia sitä ei myöskään kovin paljon esiinny resepteissäni, vaikka tosi monessa se kyllä toimisi. Jos et pidä maapähkinävoista, voit käyttää tilalla vaikkapa mantelivoita! Luulen että se antaa pohjaan vielä enemmän keksimäisyyttä kun maapähkinävoi.
Makeutuksesta vielä sen verran, että käytin tällä kertaa Canderel Green -puristetta, joka on siis steviaa pieninä tabletteina. Se on kätevän stydiä makeuttajaa, eikä sitten tarvitse mättää desikaupalla sitä laimennettua steviaa. Tableteissa on ikävä kyllä myös laktoosia, laktoosittomien harmiksi. Lisää tietoa linkistä!
Maapähkinä-mansikka-juustokakku 

1 vuoallinen, 12 palaa

7 Ryvita-ruisnäkkäriä
1/2 tl suolaa
(1 tl kanelia)
1 dl maapähkinävoita
7 Canderel Green puristetablettia
3/4 dl kuumaa vettä


1 prk Philadelphia Lightia 12% tai Extra Lightia 5%
400g maitorahkaa
5 dl paloiteltuja mansikoita (tai mitä tahansa muita marjoja)
12 Canderel Green puristetablettia
3 liivatelehteä


Murskaa näkkärit nuijalla tai käsin hienoksi muruksi. Lisää suola ja halutessasi kaneli. Laita tabletit kuumaan vesitilkkaan ja sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet veteen. Mikäli ne eivät liukea, murskaa niitä lusikalla. Tarkista että vesi on täysin kirkasta ja kaada se näkkärimurun sekaan. Lämmitä maapähkinävoita mikrossa, jotta se pehmenee hieman, ja lisää sekin muruseokseen. Vaivaa ja puristele käsin murutaikinasta tahmeaa, tasaista mössöä. Mikäli taikina ei ole mössöä vaan vielä irtonaista murua, lisää vähän vettä, kuitenkin maltillisesti.

Käytä vuokaa, jossa on irroitettavat reunat. Laita leivinpaperi vuoan pohjalle ja painele murutaikina tiukasti peittämään koko pohjan. Siirrä vuoka jääkaappiin tekeytymään.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään viideksi minuutiksi. Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto ja maitorahka sähkövatkaimella. Kuumenna mansikat mikrossa ja aseta ne siivilään. Puserra lusikalla tai nuijalla mansikoista ylimääräinen mehu pois niin, että siivilä on kulhon päällä. Mansikoista puristettua mehua tarvitaan myöhemmin. Kun mansikat ovat kutistuneet pieneksi mössöksi, lisää ne rahkaseokseen ja sekoita edelleen sähkövatkaimella. Ota mansikkamehua puoli desilitraa ja kuumenna se mikrossa tulikuumaksi. Lisää steviatabletit joukkoon ja sekoita kunnes ne ovat liuenneet. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää nekin kuumaan mansikkamehuun. Sekoita edelleen tasaiseksi seokseksi. Kaada lämmin mansikkamehu ohuena nauhana rahkaseokseen kokoajan vatkaten sähkövatkaimella.

Ota pohja jääkaapista ja kaada rahkaseos sen päälle. Tasoita pinta tarvittaessa. Laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Koristele ripottelemalla kanelia ja tuoreita marjoja päälle.
Voin luvata että tämä ei ole ainoa juustokakku sarjassaan, jonka resepti blogissa tullaan jakamaan! Oon itseasiassa aika fiiliksissä kaikista mahdollisuuksista juustokakkuun liittyen! Tilasin maanantaina vajaat 5 kiloa proteiinia ja kiinnostaisi hirmusesti kokeilla proteiinijuustokakkua. Eräs lukija ehdotti myös tuorejuuston korvaamista raejuustosta tehdyllä tahnalla, jota aion myös kokeilla! 5%:nen Philadelphia on kuitenkin tosi kevyttä tuorejuustoksi, joten päätin nyt ensimmäisen juustokakun kohdalla käyttää tätä perinteistä methodia.

Toivottavasti maistuu! Kokeilkaa maistattaa vierailla ja kertokaa vasta syönnin jälkeen mitä he juuri söivät :) Niin, ja kokeilkaa rohkeasti käyttää eri marjoja! Mustikka tai vadelma vois olla kans ihan super combo tuon maapähkinäpohjan kanssa.


Kommentoikaa jos kokeilitte <3


PS. mulla on kokeiluista johtuen jääkaapissa tällä hetkellä kaksi vuoallista juustokakkua... Tervetuloa kylään, keitän kahvit kylkeen!

Tunnisteet: , ,

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Päärynäpehmis

Brunssivideolla kattausvaiheessa esiintynyt huurteisissa laseissa tarjoiltu vaaleanvihreä mömmö on herättänyt jonkin verran kysymyksiä ja mielenkiintoa.

Ajattelin valmistaa brunssille jotain raikasta smoothieta, mutta päädyinkin tekemään sorbettia. Avocadon ansiosta jäädyke oli kuitenkin niin kermaista ja pehmeää, että se muistutti enemmänkin jäätelöä kuin sorbettia. Tässä tulee siis päärynäpehmis!
Päärynäpehmis


3 todella kypsää päärynää
1 avocado
loraus maitoa 
ripaus suolaa
ripaus kanelia
(vaniljajauhetta)

Kuori ja paloittele päärynät ja pakasta ne. Surauta sauvasekoittimella tai blenderissä jäisistä päärynäpaloista ja avocadosta tasaista seosta. Lisää maitoa joukkoon kunnes haluttu koostumus saavutettu (saa olla aika jäykkää!). Lisää mausteet, sekoita, annostele laseihin ja pakasta halutessasi vielä hetki ennen tarjoilua.Mun omasta mielestä tää maistuu aivan päärynäjätskiltä, Ville Vallattomalta! Kokeile itse!rakkaudella Kaisa

Tunnisteet: , ,

maanantai 22. heinäkuuta 2013

The Good Morning sai Facebook-sivun!

Heipsan!

Blogilla on nyt myös oma Facebook-sivu, käyhän tykkäämässä! ;)

Facebookkiin päivitän linkit uusiin postauksiin, järjestän kyselyitä, ehkä tulevaisuudessa myös arvontoja ja raotan elämää keittiööni ehkä vähän yksityiskohtaisemminkin. Tuu mukaan!
terveisin Kaisa vauhdissa

Tunnisteet:

MustikkaproteiinipiirakkaOsana brunssimenua meillä oli piirakkaa! Kun supersuosittua omenaproteiinipiirakkaa oli jo leiponut kyllästymiseen asti ja mustikoiden kukoistuskausi oli huipussaan, päätin vaihtaa omenoiden tilalle tuoreet ja kotimaiset mustikat. Piirakkapohjaan tuli myös joitain muutoksia. Tässä versiossa osa kaurahiutaleista on muun muassa korvattu ruisjauholla. Myös kaneli on jätetty mustikkaversiosta pois.

Mustikkaproteiinipiirakka


1dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 kauhallista (60g) vaniljaheraa
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

2 munaa (tai 4 valkuaista)
2 todella kypsää banaania
1/2 dl vettä
1/2 dl maitorahkaa

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa/soseuta banaani ja lisää munat, vesi ja rahka joukkoon. Yhdistä kuiviin ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voidellulle/leivinpaperilla vuoratulle vuoalle ja lisää päälle tuoreita mustikoita reippaalla kädellä. Paista hieman alle puoli tuntia. Tarkista välillä ettei piirakka paistu yli, muuten lopputulos on jonkin verran kovempi ja kuivempi. Piirakka on hyvä nostaa uunista pois vielä vähän kosteana. 


Piirakkaa voi nauttia kastikkeen kanssa, joka syntyy helposti maitorahkasta, maidosta ja makeutuksesta (tai proteiinijauheesta). Parasta piirakka on muhittuaan jääkaapissa joitain tunteja/yön yli.

Piirakan valmistusvaiheet on näkyvissä myös brunssivideolla, jonka näet täältä.pusuja, Kaisa

Tunnisteet: , ,

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Lisää infoa videosta
Ensinnäkin aivan uskomattoman paljon kiitoksia kaikista kommenteista ja kehuista brunssivideolle! :) Lueskeltiin niitä juhlissa aina vähän väliä poikaystävän kanssa ja fiilisteltiin. Vau!

Videon on siis kuvannut ja leikannut ihana ja taitava Joonakseni, joka tekee työkseen musiikkivideoita. Ruuan kuvaaminen oli siis hänellekin aivan uutta haastetta ja hienostihan hän siitä suoriutui! Koko projekti toteutettiin kahdestaan.

Huvittaa kaikki videoon tulleet kommentit tyyliin "oletpas jaksanut nähdä paljon vaivaa", joka sinänsä kyllä on totta. Kaikki reseptit ovat itse keksimiäni ja toteuttamiani, mutta itse videon suunnitteluun me ei oikeastaan hirveästi panostettu. Tarina menee niin, että päätin pyytää ystäväni (esiintyy videon lopussa) brunssille meille. Oltiin jo aikaisemmin Joonaksen kanssa juteltu ruokavideon teosta, joten ehdotin sitten että kuvataan se brunssin valmistus. Päätettiin se edellisenä iltana. Ei muuta kun kameran akut lataukseen ja herätyskello soimaan.

Suuren osan resepteistä keksin kuvaushetkellä kun kamera kävi jo. Mututuntumalla syntyy parasta! Oon myös hyvä muistamaan reseptejä ulkoa kerran ne luotuani, joten kirjoitin ne vasta seuraavana päivänä ylös. Kaikki meni ekalla nappiin ja hyvää oli! Joskus käy näin, toisinaan taas jonkin reseptin eka kokeilu tuottaa roskiskamaa.

Videota ei siis hirveämmin suunniteltu. Päätin itseasiassa koko menun kuvauspäivänä, hehe. Kattelin mitä aineksia jääkaapissa oli ja mitä aineksia olisi saatavilla esim. keräämällä luonnosta. Siitä se ajatus sitten niin sanotusti lähti.
Kuvaaminen oli hirmu kivaa ja antoisaa meidän molempien mielestä ja iloksenne kerron että aiotaan jatkaa videoiden tekemistä! :) Eri kaupungeissa asuminen tuottaa tosin pieniä ongelmia videoiden postaustiheyteen (voi, mielelläni tekisin niitä vaikka joka päivä!) mutta videoiden suunitelmallisuus tulee paranemaan.

Seuraavan videon ideaa ollaan jo vähän mietitty, mutta se pysykööt vielä salaisuutena ;) Reseptejen postailua jatkan normaalisti. Uusia ehdotuksia ja ideoita esim. siihen videoon otetaan mielellään vastaan!

Olette ihania, kiitos kun luette blogiani ja jaksatte kokeilla reseptejä ja ennen kaikkea jaksatte tulla KOMMENTOIMAAN onnistumisia ja epäonnistumisia. Kommentit resepteissä on ruokabloggaajalle hirmu hyvä juttu, koska niillä voi puolueettomasti vakuuttaa uudet lukijat reseptejen toimivuudesta. Joten jatkakaa ihmeessä kommentointia, ruusut ja risut on kaikki tervetulleita!

Mikäli et ole vielä tsekannut videota, tässä se tulee. Nauttikaa!
PS. videon reseptit tullaan kaikki julkaisemaan blogissa piakkoin!


rakkaudella Kaisa

Tunnisteet: ,

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Brunssivideo on täällä!


Olen ladannut videota koko päivän ja se valmistui juuri. Nyt suuntaan kiireesti kesäjuhlille, joten enemmän videosta kerron viikonlopun aikana. Nauttikaa ja inspiroitukaa! :)

Kaikki brunssireseptit tullaan julkaisemaan blogissa! :) Aamulla julkaistun avocado-muna-pizzan reseptin löydätte täältä.rakkaudella Kaisa

Tunnisteet: ,

Avocado-muna-pizza
Olisin ehdottomasti halunnut iskeä tän reseptin "aamiaispizzat"-kategoriaan, mutta mulla ei sellaista valitettavasti ollut. Ainakaan vielä. Ehkä aamiaispizzareseptejä alkaa joskus tulemaan lisää, jolloin niille voi perustaa oman perheen, jippii!

En tiedä teistä, mutta itse tykkään aamulla syödä jotain makeaa, kuten pannukakkuja tai puuroa. Mikäli jotain suolaista syön, sen täytyy olla TODELLA hyvää. Tämä pizza täytti kaikki kriteerini. Avocadon ja kananmunan yhdistelmä on vaan lyömätön. Poikaystäväni sanoin: "Tää on sun tuleva hittiresepti."

Googlesta löytyy tälle aamiaispizzalle monia sovellutuksia, mutta melkeimpä jokaisessa pohjana käytetään tortillalättyä. Halusin kuitenkin valmistaa kaikki alusta asti itse pohjaa myöten, joten tässä tulee resepti jota ette muualta löydä! ;)

Aamiaisen lisäksi tämä "pizza" on oivaa brunssiruokaa ja se esiintyykin uudessa videossani. Herkulliset valmistusvaiheet voi siis käydä tsekkaamassa pian myös brunssivideolta.


Avocado-muna-pizza  


Pohja:


2 valkuaista
1 reilu rkl ruisjauhoja
1 reilu rkl täysjyvävehnäjauhoja
1 rkl maitorahkaa
2 rkl vettä
1/2 tl leivinjauhetta
suolaa
paprikajauhetta
oreganoa

Avocadolevite:


1 pieni avocado
1 dl raejuustoa
sitruunan mehua
suolaa
pippuria

Päälle:


1 muna
basilikan lehtiä
sormisuolaa


Sekoita kaikki pohjan ainekset kulhossa. Tarkista että maku on tarpeeksi suolainen ja mausteinen. Kaada taikina oliiviöljytylle kuumalle pannulle ja paista kunnes pinta on hyytynyt kokonaan. Käännä lätty ympäri ja ruskista letun toinenkin puoli.

Levitteeseen muussaa avocado haarukalla, lisää raejuusto, sitruunan mehu ja mausteet. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja tarkista maku. Siirrä pohja pannulta lautaselle ja levitä avocadolevite sen päälle.

Lopuksi paista muna oliiviöljytyllä pannulla rikkomatta keltuaista. Kun muna on keltuaista lukuun ottamatta kypsä, siirrä se pizzan päälle ja puhkaise keltuainen. Ripottele päälle vielä basilikanlehtiä ja sormisuolaa. Parasta nautittuna heti!

Avocado-egg-breakfast pizza


Bottom:


2 eggwhites
1 heeping tbsp whole wheat flour
1 heeping tbsp rye flour (or more whole wheat flour)
1 tbsp quark (could also try with plain yoghurt)
2 tbsp water
1/2 tsp baking powder
salt
red bellpepper powder
oregano

Avocado spread:


1 small avocado
1 dl cottage cheese
lemon juice
salt
pepper

On top:


1 egg
basil leaves
finger salt


Mix all the ingredients for the bottom in a bowl. Fry in a pan with some olive oil until cooked. Flip, turn off the heat and let it sit for a while.

For the spread, mash the avocado, add the cottage cheese, lemon juice and spices. Remember to taste it! Add some more spices if needed. Spread it on your pizza.

And finally fry one egg without breaking the yolk. Slide the egg on your pizza and break the yolk. Drizzle some basil leaves, maybe some salt and you're done! Enjoy!

Tunnisteet: , , , ,

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Videopostaus tulossa!

Heippa lukijat!

Kuten olen aiemmin jo kertonut, tekeillä on ollut mun ensimmäinen kokkausvideo! Nyt kun homma on leikkausta vaille purkissa, mun oli pakko tulla kertomaan teille siitä. Aiheena on brunssi ja videossa toteutan erilaisia ruokia, jotka sitten tarjoilen brunssilla. Toivottavasti olette yhtä innoissani kuin minäkin! :)

Pysykää kuulolla! Video ilmestyy lähipäivinä :)

Tunnisteet:

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Tekeekö mieli juoda? Sitä kutsutaan kesäksi!

Puhutaampa vähän eräästä terveysintoilijoiden (ja kaikkien muidenkin ihmisten) mielipiteitä jakavasta juhlintatavasta, ajanvietteestä, harrastuksesta, mistä tahansa: alkoholin juonnista.

Kuinka alkoholiin pitäisi nykypäivänä suhtautua, kun muu ruokavalio on putipuhdas eikä jääkaapista löydy ainuttakaan e-koodia tai piilosokeria? Eikös se ole todella ristiriidassa kaiken muun elämäntyylin kanssa? Eihän darrassa voi treenatakaan!

Kirjoitin joskus aiemmin aiheesta, mutta postaus on tuhottu näinä päivinä. Idea tämän postauksen tekemiseen tuli no, yksinkertaisesti siitä että oma alkoholinkäyttöni on näin kesäaikaan lisääntynyt. Muita tunnustajia?
Mennäämpä ensiksi siihen kysymykseen, miksi ihmiset ylipäätänsä juovat. Se rentouttaa, tekee meistä vapaamielisempiä ja sosiaalisempia. Ainakin niin sen kuuluisi tehdä. En halua ottaa postauksessa kantaa nyt tällä kertaa alkoholiongelmiin, väkivaltaisuuksiin tai alkoholin aiheuttamiin sairauksiin, ne tiedetään kyllä. Mutta pääperiaate on se, että alkoholin ansiosta meillä voisi olla tosi kivaa, koska muutumme rennommiksi ja rohkeammiksi.

Tykkään syödä puhtaasti ja terveellisesti hyvistä aineksista tehtyä ruokaa. Tykkään huolehtia proteiininsaannistani, ja treenata kovasti. Tykkään herätä aamulla hyvinvoivana ja lähteä lenkille. Tykkään myös juhlia. Ei sen kummempaa.


Kuten aikaisemmassa postauksessa kirjoitin, mielestäni kenenkään kohtuukäyttäjän ei kannata potea huonoa omatuntoa alkoholin juonnista vain sen takia, että nykyään terveellisyys on in. Mikäli juominen tuottaa iloa, hyvää mieltä ja rentouttaa niin itse en näkisi juurikaan estettä juoda silloin tällöin. Pakko kyllä kertoa että join viime viikolla kolme kertaa. Enkä siis ottanut vain viiniä ruuan kanssa, vaan vedin kolme kertaa kännit. Oli tosi kivaa. Tähänkin voisi kai sanoa että kohtuus kaikessa, myös kohtuudessa. (Tiedoksi uusille lukijoille, en todellakaan yleensä juo usein, tai ainakaan ole juonut kuluneen vuoden aikana. Mahtuu peräti yhden käden sormiin ne kerrat)
Postauksen idea ei kuitenkaan ollut kannustaa kaikkia juomaan, vaan lähinnä vaan muistuttaa että hei, me asutaan Suomessa. Kyllä, me syödään ruisleipää ja hiihdetään 20 kilometriä 20 asteen pakkasessa, mutta ei pidä unohtaa että meillä on myös todella vahva alkoholikulttuuri. En sano että se olisi hyvä asia, mutta se on fakta ja se vaikuttaa tottakai jokaisen yksilön elämään. Kyllähän sitä vastaan voi taistella, mutta näin kohtuukäyttäjänä suhtaudun asiaan maalaisjärjellä.

Kaiken tämän analysoinnin ja alkuselosteiden jälkeen menen itse postauksen aiheeseen: Miten juodessa voisi minimoida niitä sen mukana tulevia huonoja puolia? Itse tätä harjoitelleena, olen huomannut että on monta asiaa, mitä juodessa voi tehdä myös toisin, hieman terveellisemmin. Postauksen aihe saattaa olla kyseenalainen, mutta hei, nyt on kesä, mä en oikeastaan edes välitä!
Terveysfriikki viihteellä:


Onko täällä siiderin lipittäjiä? Kalja ei maistu kyllä mullekaan. Olettehan huomanneet, että kaupasta saa myös sokeritonta siideriä? Muista lisä- ja makeutusaineista en osaa sen tarkemmin sanoa, täyteenhän se on varmaan niitä pumpattu, mutta mikäli nimenomaan se siidereiden suuri sokerimäärä hirvittää, sokeriton versio voi olla hyvä vaihtoehto. Itse olen viime aikoina juonut Rainbow Light siidereitä, joissa on puolen litran tölkissä 130 kaloria. Normaalissa siiderissä puolen litran tölkki saattaa pitää sisällään jopa 250 kaloria.

Hauska punttimimmejen drinkki-idea on tehdä proteiinisheikki ja lirauttaa vähän likööriä sekaan. Tehtiin lauantaina erään uuden hyvän ystävän kanssa sheikkeriin juoma, johon tuli muistaakseni maitoa, piparminttusuklaaproteiinijauhetta ja piparminttulikööriä. Maistui tosi hyvältä, olis mennyt suoraan palautusjuomasta! Siinä onkin hyvä idea jos lähtee illalla salilta suoraan juhlimaan, hehheh.

Niin, ja jos ilta johtaa baariin, niin mikäs sen parempi treeni onkaan kun tanssia itsensä aivan hikeen! Siihen mennessä juoduista drinkeistä on kertynyt jo sen verran energiaa, että luulis vipattavan tanssijalka itse kullakin.
Entä sitten kun baarista (tai mistä tahansa bileistä) lähtee yöllä pois nälkäisenä kuin susi? Monille vaikeudet kontrolloida ruokavaliota voi nimenomaan iskeä humalassa ja nälkäisenä. Oma mielipiteeni on, että monen tunnin juhlinnan jälkeen on hyvä syödä jotain. Poikaystäväni mielestä se on myös avain darrattomaan aamuun, vaikka itse en ole kyllä tätä vaikutusta huomannut. Kuinka sitten selvitä keskustasta kotiin kaikkien niiden mäkkejen ja snägäreiden ohi? Tähänkin heitän nyt oman kokemuksen. Tehtiin juurikin tämän protskulikööri-kaverin kanssa niin, että kotiin mentäessä haaveiltiin lähes koko matka kotona odottavista pakastevihanneksista ja kananmunista. Perillä sitten paisteltiin kananmunaa ja reilusti suolaa päälle. Pakastevihannekset kans tulille, vähän kesoa päälle ja ai että kun maistui ihan taivaalliselta. Kunnon mättöä, siis terveellistä mättöä. Sen jälkeen tajusin, että ei kännissä tee mieli roskaruokaa, sillon tekee vaan mieli mättää! Ja ihan syystä! Syömättömiä tunteja voi olla takana jopa 10. Mikäli roskaruokamätön haluaa korvata jollain terveellisemmällä, kannattaakin tehdä jo valmiiksi jääkaappiin ruoka-annos odottamaan aamuyön nälkäisiä tunteja.

Eräs toinen asia, joka kannattaa tehdä jo ennen kuin lähtee ulos juhlimaan, on varata vesipullo tai vesilasi yöpöydälle. Aamulla kiität itseäsi tästä teosta. Vettä on myös hyvä juoda runsaasti ennen nukkumaanmenoa.

Entä sitten kun herää ja krapula on kauhea? Älä missään nimesä ainakaan treenaa! Itse pidän aina darrassa lepopäivän, vaikka olen kyllä kuullut hulluista, jotka treenaa myös silloin. Ota darrassa iisisti. Mielikuva siitä, että tämän päivän pyhität "vahingoittuneen" kehosi hoidolle voi auttaa. Toisin kuin joskus luullaan, rasvaisen ruuan syönti ei auta krapulaan, vaan pahentaa sitä lisätessään vatsahappojen eritystä. Krapulassa suositellaan syötäväksi hitaita hiilihydraatteja, joissa on matala glykemiaindeksi, jonkin vähärasvaisen proteiinilähteen kanssa [lähde]. Ruoki siis kehoasi parhaalla mahdollisella tavalla, syö paljon vitamiineja kasviksista ja hedelmistä, täytä hiilihydraattivarastoja täysjyvätuotteilla ja syö runsaasti proteiinia. Ja ehkä tärkeintä: juo paljon vettä.
Kuvissa esiintyi uunissa paistettu proteiinipannukakku, jota kokkailin taannoin tytöille jälkkäriksi mansikka-vuohenjuustosalaatin perään. Pannaria vedettiin alas viinin kera.


Ihanaa, aurinkoista alkavaa viikkoa! Ottakaa rennosti ja nauttikaa kesästä, alkoholin kanssa tai ilman :)

PS. darrasta puheenollen, mulla on ollut tässä suunnitteilla tehdä jostakin kunnon roskamätöstä terveellinen versio. Instagramissa pistinkin jo kerran kyselyn pystyyn mutta pistetään nyt täällä blogissakin! Mikä on teidän lempparimättö? 


Palataan pian! 

Tunnisteet:

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Proteiinipannukakku uunissa + terveellinen "kermavaahto"Kuten olen Instagramissa jo vähän vihiä antanut, mulla on ollut tässä viime aikoina työn alla ns. "oikea" pannukakkuresepti. Ei mitään jenkkejen pannulla paistettavia wannabe lettuja, mitä blogin pannukakuilla tähän mennessä on tarkoitettu, vaan ihan perus uunissa paistettava suomalainen pannukakku!

Oikeastaan idea koko hommaan lähti kun tein pannukakkuja (niitä jenkkejen) aamupalaksi aineksista, mitä siskon kämpältä nyt löysin. Pannukakut oli kuitenkin tosi vaikea kääntää ja ne hajosivat koko ajan pannulle. Maku oli kuitenkin jotain taivaallista! Ja koostumus myös erinomainen. Siitä sitten sain päähäni että jos lätyt paistaisi uunissa niitä ei tarvitsisi kääntää... ja ping lamppu syttyi!
Tekaisin samanlaisen satsin kotiin päästyäni vielä uuniversiona ja sehän toimi loistavasti! Olin jo liian innoissani reseptistä, kunnes tajusin että hei.. pannukakun ideanahan on se, että siitä tehdään pellillinen. Itse olin toteuttanut pannarin juuri leipävuokaan, joka oli 1/3 pellistä. Aloin laskea kuinka monta munaa sitä tarvittaisiinkaan koko pellilliseen.... KAHDEKSAN! Ja kuinka monta banaania... Ja sitten muistin koko pannukakun idean! Sehän oli se, että maitoa tuli hirveästi joka sitten tasapainotettiin hirveällä määrällä vehnäjauhoja. Mun pannukakkureseptissä ei ollut pisaraakaan maitoa. Ja sanomattakin selvää ettei myöskään vehnäjauhoja.

Ja ei muuta kuin uutta yritystä. Jospa saisin reseptistä jotenkin venytettyä pellillisen. Tuplasin perusreseptin, lisäsin desilitran maitoa, ja vähän lisää proteiinijauhetta. Kaadoin sen pellille ja ilokseni huomasin että se täytti siitä vain puolet. Jes, hyvä Kaisa.  Ei muuta kun taikinat toiselle, pienemmälle pellille ja uuniin.

Kaiken sähläyksen jäljiltä mulla on kaksi reseptiä, joista kumpikaan ei täytä koko peltiä. Tällänen terveysleivonta ei kai sitten vaan toimi mikäli pitää hirveitä määriä leipoa, kun ravintotiheys on niin suurta...

Toivottavasti teiltä löytyy sellaisia puolikkaan pellin kokosia uunivuokia, että saatte tehtyä. Tai voihan joku hurja koittaa vielä tuplata nämä reseptit pellilliseen pannaria...

Mietin hirmu pitkään kumman reseptin jaan, maitorahkalla vai maidolla toteutetun. Maku molemmissa oli kutakuinkin sama, ainoa ero oli oikeastaan koostumuksessa ja paistoajassa. Maitorahkalla toteutettu oli ehkä vähän "pannarimaisempi" ja kuohkeampi, ja omasi pannukakulle tyypilliset nousevat reunat, niin kuin kuvassa näkyy. Maidolla toteutettu oli taas selkeesti "proteiinisempi" ja vähän makeampi. Se muistutti oikeastaan pikkusen proteiinileivoksia, joiden reseptin joskus blogissa jaoin.

Päätin siis jakaa molemmat. Tällä hetkellä mulla on jääkaapissa niitä maidolla tehtyjä, joita käyn kokoajan napsimassa... Kuvissa esiintyy taas se kuohkeampi versio, kuten olettaa saattaa... Mutta tehkää kumman vaan lystäätte, tai voihan ratkaisu olla selkemmin tehtynä katsomalla jääkaappiin, löytyykö sieltä maitorahkaa vai maitoa :)Kuohkea proteiinipannari uunissa (ilman maitoa)

puolikas pellillinen

4 munaa
2 keskikokoista todella kypsää banaania
2 rkl maitorahkaa
1 1/2 dl vaniljan makuista heraproteiinijauhetta (itse käytän stevialla makeutettua Whey-80 Steviaa)
2tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Muussaa banaani ja vatkaa sekaisin munien ja maitorahkan kanssa. Voit myös blendata nämä kaikki kolme yhtenäiseksi seokseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa ja yhdistä märkiin. Sekoita ja tarkista ettei ole paakkuja. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pienelle pellille tai vuokaan ja paista n. 10 minuuttia.Proteiinipannari uunissa 

puolikas pellillinen

4 munaa
2 keskikokoista todella kypsää banaania
1dl maitoa
2dl vaniljan makuista heraproteiinijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Muussaa banaanit tai soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää munat ja maito ja vatkaa yhtenäiseksi seokseksi. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa ja yhdistä ne märkiin. Vatkaa vielä sekaisin ja kaada leivinpaperilla vuoratulle puolikkaalle uunipellille tai vuokaan. Paista 20 minuuttia, tai vähän alle jos haluat pannukakusta kosteampaa.


Finnish Oven-Baked Pancake

makes half sheet pan, 9 servings

4 eggs
2 medium sized really ripe bananas
2 tbsp quark
1 1/2 dl (0.6 cups) Vanilla Whey
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tsp cardamom

Preheat your oven to 200 C (390 F). Mash the bananas with a fork or use a blender/hand mixer. Add the eggs and the quark and stir well. In another bowl, mix all the dry ingredients and combine with your banana-egg-mixture. Stir well and make sure there is no any clumps in there. Pour it over a half sized baking sheet and bake for about 10 minutes. Enjoy! 

Minkä kanssa tätä sitten syödään? Vaniljaherasta johtuen pannukakussa on itsessään aika hyvin flavoria, ja mulla se ainakin meni ihan loistavasti ilman mitään päällysiä! Mutta hei, eihän pannari ole pannari ilman hilloa ja kermavaahtoa!

Hillona käytin ihanaa Meridianin karhunvatukkahilloa, joka on makeutettu omenamehulla. Se on jo vakkarikamaa jääkaapissa maapähkinävoin lisäksi, suosittelen lämpimästi! Oman purnukkani ostan aina Punnitse&Säästä-liikkeestä.

"Kermavaahto" syntyi naurettavan yksinkertaisella kikalla. Ette ehkä usko kun kerron tämän, mutta maitorahka muuttuu aivan taivaallisen pehmeäksi, kun siihen lorauttaa vähän kevytmaitoa (tai jopa täys). Rasvaton maito ei saata tehdä samaa efektiä, mutta itse ainakin kahvin kanssa käytän aina luomukevytmaitoa, joten sitä löytyy jääkaapista on a daily basis. Makeutukseen steviaa ja voila! Kermavaahto on valmiina ilman ainoatakaan vatkausta. Kokeilkaa ihmeessä!
Macrot laskin jälkimmäisen reseptin mukaan. Kaloreita koko satsissa 826kcal, proteiinia kokonaiset 84g ja hiilareita 53g. Rasvoja en laske, tosin tässä käytännössä ainoat rasvat tulisivat kananmunista.
Mikäli pannarin jakaa yhdeksään osaan, ravintoarvot per pala näyttäisivät seuraavalta:

92 kaloria
9g proteiinia
6g hiilihydraattiaHuh, pitkä postaus! Kuulen mielelläni kommentteja ja arvioita kummastakin reseptistä.


Kivaa sadepäivän jatkoa, mikä täydellinen päivä tämä onkaan pitää pannarikestit :)

Tunnisteet: , , ,

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Helppo grillijälkkäri

Tarvitset vain banaaneja ja tummaa suklaata. Viillä banaaneihin lovi, työnnä sisään suklaan palasia ja grillaa kunnes banaanit ovat mustia ja pehmeitä.

Yksinkertaista ja suussa sulavaa!Tunnisteet: ,